NOHAB-GM
 
Ha adója 1%-át jó helyen szeretné tudni, kérjük, támogassa vele a 21 éves NOHAB-GM Alapítványt!


Garancia erre a 21 évünk és az eredményeink! Sokat küzdöttünk, hogy megvehessük a MÁV valaha volt legjobb dízelmozdonyainak egyikét, az egykori M61-010-et. Az Önök támogatásaival, adójuk 1%-ával 10 év alatt, fáradságot nem kímélve, munkaórák ezreivel, forintok tízmillióival helyreállítottuk a Tízest, és – bár korántsem vagyunk a felújítás végén – a mozdony 2010 óta újra hazánk vasútvonalait rója! A kezdetek óta fizetett alkalmazottak nélkül működünk, hogy minden adományt és egyéb bevételt a mozdony felújítására és az Önök számára szervezett eseményekre fordíthassunk.

A 2020-as járványhelyzetben ritkán szerezhettünk nyilvános programmal új élményeket a vasút, a NOHAB-ok kedvelőinek. Minden nehézség ellenére a 2020-ra tervezett és előkészített különvonataink közül sikerült egyet közlekedtetnünk, amellyel országunk ritkán látogatott vasútvonalait jártuk be egészen Somoskőújfalu határállomásig. Salgótarjánban meglátogattuk az egykori acélgyár iparvágányát, a hazai vasúttörténet kevésbé ismert fejezetébe is bepillantást nyerhettünk Kisterenyén, az egykori fűtőház helyén, majd bejártuk a festői mátrai tájakon futó 84-es vasútvonalat is.

Nyilvános szereplések híján munkánk 2020-ban jórészt a műhelyben zajlott. A 2019 során elvégzett jelentős munkák – többek között a forgóvázak középjavítása – után 2020 elején sok teendőnk volt a vontatómotorok garanciális javításaival járó munkálatokkal, melyek tavaszig mozdonyunkat, az M61-010-et is a fűtőházban tartották. A járművön végzett kisebb javításokat, felújításokat a forgalomba állás után is folytattuk.

2020-ban rengeteg munkát szenteltünk a Di3.623, az egykori demonstrátor újjáépítésének. Hamarosan lezárul a mozdonyszekrény helyreállítása, melynek része volt a lemezelés kiterjedt javítása, cseréje, és a tűzben megsérült vezetőállás körültekintő rekonstrukciója, mellyel a mozdony eredeti, 1960-as megjelenését is visszaállítjuk. Ennek részét képzi az eredeti pályakotrók újbóli legyártása – míg ez a Di3.623 esetében az előttünk álló évre marad, a mi terveink alapján már elkészült egy prototípus a felújítás alatt álló Di3.629 számára. (Említést érdemel, hogy a Di3.629 Magyarországra hozatala sem valósulhatott volna meg a NOHAB-GM Alapítvány hathatós segítsége nélkül.)

A Demonstrátor belső újjáépítésével is haladtunk: az év során elkészült a korábban teljesen kiégett villamosszekrény újratervezett váza. Szintén a Di3.623 helyreállításának részeként kezdtük el az alkatrészadó HLD 5201 motorjának szétszerelését és teljes átvizsgálását, melyet a motor hosszú és sok erőforrást igénylő felújítása követ. Látható, hogy a Demonstrátor felépítésében még sok teendő áll előttünk – 2021 műhelymunkáinak zömét ezek a feladatok fogják kitölteni.

A bennünket választó adófizetők 2020-ban több, mint 3 millió forintot ajánlottak fel alapítványunknak jövedelemadójuk 1%-ából. Szeretnénk e helyütt is megköszönni ezt a jelentős hozzájárulást, támogatóink rendszeres vagy alkalmi adományait, és mindazt a felbecsülhetetlen segítséget, mellyel 2020 során is sokan támogatták tevékenységünket kétkezi munkával, szervezéssel, mozdonyvezetőként, szakmai tanácsokkal, vagy karbantartási, felújítási munkálataink technológiai támogatásával. Reméljük, hogy ez a kitartó segítség is azt jelzi: támogatóink is bíznak abban, hogy erőfeszítéseinket, melyek elengedhetetlen része a rengeteg színfalak mögötti munka is, végül siker koronázza. Bízunk benne, hogy alapítványunkat, eddigi tevékenységünket méltónak találja a támogatásra. Kérjük, segítsen bennünket azzal, hogy személyi jövedelemadójának 1%-át a NOHAB-GM Alapítványnak ajánlja fel! Ehhez az SZJA-bevalláshoz kapcsolódó rendelkező nyilatkozat megfelelő helyén fel kell tüntetni az alapítvány adószámát és nevét:

18686074-2-43; NOHAB-GM Alapítvány

Figyelem! 2018-ban ismét változott a személyi jövedelemadó bevallásának rendje – ez az SZJA 1+1% felajánlásának módját is érinti. Megszűnt a munkáltatói adómegállapítás, de a munkáltatók továbbra is összegyűjthetik és továbbíthatják alkalmazottaik rendelkező nyilatkozatait. Alapítványunk 2021-es bemutatkozó nyomtatványában részletesen ismertetjük a rendelkező nyilatkozat benyújtásának lehetséges módjait és az idén érvényes határidőket.
Kérjük, segítse a civil szférát azzal, hogy rendelkezik személyi jövedelemadója 1%-áról valamely alapítvány vagy egyesület javára! Kérjük, segítse mozdonyunk üzemelését és műszaki színvonalának további emelését azzal, hogy a NOHAB-GM Alapítványt jelöli meg SZJA 1%-felajánlásának kedvezményezettjeként! Ha megteheti, kérjük, hívja fel környezetében élők közül mind több adózó állampolgár figyelmét alapítványunk tevékenységére, lehetővé téve ezzel, hogy mind többen méltónak találhassanak bennünket a támogatásra.

Érdeklődését és támogatását a vasútbarátok sokezres táborának nevében előre is köszönjük!NOHAB-GM Alapítvány


   A NOHAB-GM Alapítvány 2021-es bemutatkozó nyomtatványa

   A NOHAB-GM Alapítvány adószámára kitöltött rendelkező nyilatkozat (EGYSZA nyomtatvány)
   Figyelem! A nyomtatványt 2021-ben frissítettük; kérjük, ezt a változatot használja!

   A3-as falinaptár az alapítvány felhívásával

   Adobe Reader letöltése


 
— Ablak bezárása —