NOHAB-GM
 
Ha adója 1%-át jó helyen szeretné tudni, kérjük, támogassa vele a 23 éves NOHAB-GM Alapítványt!


Garancia erre a 23 évünk és az eredményeink! Sokat küzdöttünk, hogy megvehessük a MÁV valaha volt legjobb dízelmozdonyainak egyikét, az egykori M61-010-et. Az Önök támogatásaival, adójuk 1%-ával 10 év alatt, fáradságot nem kímélve, munkaórák ezreivel, forintok tízmillióival helyreállítottuk a Tízest, és – bár korántsem vagyunk a felújítás végén – a mozdony 2010 óta újra hazánk vasútvonalait rója! A kezdetek óta fizetett alkalmazottak nélkül működünk, hogy minden adományt és egyéb bevételt a mozdony felújítására és az Önök számára szervezett eseményekre fordíthassunk.

2022-ben mozdonyunk több alkalommal volt látható a Vasúttörténeti Parkban – nem csak rendezvények vendégeként, hanem számos hétvégén javítási, karbantartási munkák alkalmával is. Az év különvonatával a hazai NOHAB-ok egykori honállomását, Tapolcát látogattuk meg, és csatlakoztunk a Pisztrángfesztivál rendezvényéhez. A közönség ez alkalommal ismerkedhetett meg mozdonyunk eredeti amerikai jelzőharangjával is, melyet az év nyarán helyeztünk el a mozdonyon – a jellegzetes légkürtök után ezzel az újabb motívummal gazdagítottuk a jármű tengerentúli őseit idéző karakterét.

Nyilvános szerepléseink mellett az elmúlt évben számos olyan munkánk is adódott, amely sok erőforrásunkat lekötötte, de nagyrészt a színfalak mögött, támogatóink és a NOHAB-ok kedvelői számára kevésbé láthatóan zajlott. Legnagyobb ilyen feladatunk a mozdony egyik vontatómotorjának cseréje volt, melyet forgórészének meghibásodása tett szükségessé. A vontatómotor–tengely egység szét- és összeszerelését önkénteseink részvételével végeztük, míg a motor javítása természetesen szakműhelyben történt. Mozdonyunkon az év során sok más munkát is elvégeztünk, így lényegében lezárult a vezetőállások fűtésének átépítésének első szakasza is.

Az M61-010-en végzett munkálatok mellett sokat dolgoztunk az egykori demonstrátor Di3.623 helyreállításán. 2022 során befejeztük a fenéklemezek javítását és jó ütemben haladtunk a járműszekrény lakatosmunkáival. Az elmúlt évben rekonstruáltuk a mozdony hosszú pályafutása során belemezelt feljárókat, és folytattuk azokat a kisebb átépítéseket, visszaalakításokat, melyekkel a hazai körülmények közötti üzem megkönnyítése és a történelmi hűség megőrzése között kívánunk a mozdony vasúttörténeti jelentőségéhez méltó kompromiszszumot elérni. A közeljövő jelentős kihívása a kiégett „A” oldali vezetőállás teljes rekonstrukciója, amely mind az anyagában sérült elemek cseréjét, megerősítését, mind a tűzben eltorzult részek mérethelyes helyreállítását jelenti és sokszor alapos felmérést, átgondolt tervezést és összetett technológiai előkészítést igényel. A munkálatok előrehaladtával immár tervezhető közelségbe kerül az új főáramköri kábelezés telepítése is, amely súlyos anyagi terhet jelent majd alapítványunk számára.

A bennünket választó adófizetők 2022-ben több, mint 2,4 millió forintot ajánlottak fel alapítványunknak jövedelemadójuk 1%-ából. Szeretnénk e helyütt is megköszönni ezt a jelentős hozzájárulást, támogatóink rendszeres vagy alkalmi adományait, és mindazt a felbecsülhetetlen segítséget, mellyel 2021 során is sokan támogatták tevékenységünket kétkezi munkával, szervezéssel, mozdonyvezetőként, szakmai tanácsokkal, vagy karbantartási, felújítási munkálataink technológiai támogatásával. Reméljük, hogy ez a kitartó segítség is azt jelzi: támogatóink is bíznak abban, hogy erőfeszítéseinket, melyek elengedhetetlen része a rengeteg színfalak mögötti munka is, végül siker koronázza. Bízunk benne, hogy alapítványunkat, eddigi tevékenységünket méltónak találja a támogatásra. Kérjük, segítsen bennünket azzal, hogy személyi jövedelemadójának 1%-át a NOHAB-GM Alapítványnak ajánlja fel! Ehhez az SZJA-bevalláshoz kapcsolódó rendelkező nyilatkozat megfelelő helyén fel kell tüntetni az alapítvány adószámát és nevét:

18686074-2-43; NOHAB-GM Alapítvány
Kérjük, segítse a civil szférát azzal, hogy rendelkezik személyi jövedelemadója 1%-áról valamely alapítvány vagy egyesület javára! Kérjük, segítse mozdonyunk üzemelését és műszaki színvonalának további emelését azzal, hogy a NOHAB-GM Alapítványt jelöli meg SZJA 1%-felajánlásának kedvezményezettjeként! Ha megteheti, kérjük, hívja fel környezetében élők közül mind több adózó állampolgár figyelmét alapítványunk tevékenységére, lehetővé téve ezzel, hogy mind többen méltónak találhassanak bennünket a támogatásra.

Érdeklődését és támogatását a vasútbarátok sokezres táborának nevében előre is köszönjük!NOHAB-GM Alapítvány


   A NOHAB-GM Alapítvány 2023-as bemutatkozó nyomtatványa

   A NOHAB-GM Alapítvány adószámára kitöltött rendelkező nyilatkozat (EGYSZA nyomtatvány)
   Figyelem! A nyomtatványt évente frissítjük – kérjük, idei rendelkező nyilatkozatához ezt a változatot használja!

   A3-as falinaptár az alapítvány felhívásával

   Adobe Reader letöltése


 
— Ablak bezárása —